Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében!

Leírás és Paraméterek

Sipsirica - Ifjúsági könyvek Mikszáth Kálmán
Kötési mód keménytábla
Kiadó Holnap Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelme 116 oldal
Méret 140 mm x 197 mm x 10 mm
Vonalkód 9789633494158

Sipsirica - Mikszáth Kálmán
3.700 Ft
3.145 Ft
Kedvezmény: 555 Ft 15%
Menny.:db

Sipsirica - Mikszáth Kálmán

3.700 Ft
3.145 Ft
Kedvezmény: 555 Ft 15%
Menny.:db

Sipsirica -  Mikszáth Kálmán

A kiegyezést követő boldog békeidőkben az egyesített Budapest Európa leggyorsabban növekedő nagyvárosává vált, virágzásnak indult az ipar, a kereskedelem, a tudomány és a művészet. A lázas munkával egyre-másra épülő új bérpaloták, utcák, sőt egész városnegyedek impozáns díszletei között a közelgő huszadik század tevékeny életet, lendületet, feltartóztathatatlan fejlődést ígért.

Legalábbis Pesten. Budán a hegyeknek támaszkodó, zegzugos Tabán középkori házacskáinak apró ablakai álmosan figyelték azt a nagy sürgés-forgást a túlparton. Itt megállt az idő. Itt a sehová sem rohanó kispolgárok jóleső tespedtségben őrizgették a régi világot, ahol a botrány még botrány, ahol a látszatra adni szokás.
A Holnap Kiadó Mikszáth Kálmán kisregényét közel kétszáz magyarázó jegyzettel ellátva és Sajdik Ferenc rajzaival illusztrálva nyújtja át az Olvasónak.

Várható szállítás: 2024. február 26.
Gyártó:
Elérhetőség: Szállítási idő 3-5 munkanap
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmán (Szklabonya, 1847. január 16. – Budapest, Józsefváros, 1910. május 28.)

Magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kisfaludy Társaság és Petőfi Társaság rendes tagja, a Budapesti Egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora.
Neves és művelt felmenőkkel bíró családban született Szklabonyán (Nógrád vármegye), Mikszáth János jómódú földbirtokos, és a kisnemesi származású farádi Veress Mária evangélikus vallású szülők fiaként.
1866-1869-ig jogot tanult a budapesti egyetemen, bár diplomát nem szerzett belőle. Megpróbálkozott az újságírással is, számos magyar újság, köztük a Pesti Hírlap is közölte cikkeit.
Korai novellái alapjául a parasztok, iparosok élete szolgált, melyek demonstrálták Mikszáth Kálmán hozzáértését a ravaszkodó, humoros anekdotákhoz, melyek megmutatkoznak a későbbi sokkal népszerűbb műveiben is.
Számos novellája társadalmi kommentárt és szatírát tartalmazott, és az élete vége felé egyre inkább kritikus hangvétellel fordult az arisztokrácia és a kivetett terhek ellen.
1873. Július 13.-án feleségül vette Mauks Ilona Máriát, majd 1878-ban elváltak. 1882-ben ismét elvette volt feleségét, mely házasságból három gyermek született.
1874-ben jelent meg első önálló műve, az „Elbeszélések”, két kötetben, de nem kapott komolyabb figyelmet. Pár évig különböző napilapoknál dolgozott, azonban sikertelensége miatt elkeseredve, 1878-ban Szegedre ment, és a Szegedi Naplónál helyezkedett el, újságíróként. Ott aratta első írói sikereit: az 1879-es szegedi nagy árvíz és az ezután következő királyi biztosi korszak hálás témákkal szolgált neki. Karcolataiban a biztosi tanácsot csipkedte, s megörökítette Tisza Lajos és munkatársainak alakját.
1887-től élete végéig országgyűlési képviselő volt, előbb az erdélyi Illyefalva, majd Fogaras, végül pedig Máramarossziget mandátumával.1896-ban a budapesti újságírók egyesületének elnökévé választották, melynek tisztségéről 1899-ben lemondott.
1910 tavaszán ünnepelték írói pályafutásának negyvenedik évfordulóját, tiszteletére Szklabonya (szülőfaluja) a Mikszáthfalva nevet vette fel. Ezután még elutazott Máramarosszigetre, ahonnan azonban már nagybetegen tért vissza, s néhány nap múlva, május 28-án meghalt. Temetésére május 31-én délután került sor. Utolsó munkája, A fekete város könyv alakban való 1911-es megjelenését már nem érhette meg.
Tagja volt a Petőfi Társaságnak, a Kisfaludy Társaságnak, a Belvárosi Takarékpénztár Részvénytársaság Igazgatóságának, a Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság Igazgatóságának, valamint 1889 tavaszától a Magyar Tudományos Akadémia levelező, és tiszteletbeli tagja volt.

Leírás

Sipsirica - Ifjúsági könyvek Mikszáth Kálmán
Kötési mód keménytábla
Kiadó Holnap Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelme 116 oldal
Méret 140 mm x 197 mm x 10 mm
Vonalkód 9789633494158

Vélemények

Erről a könyvről még nem érkezett vélemény.