Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében!

Leírás és Paraméterek

Nemtudás (új kiadás) Milan Kundera
Kötési mód keménytábla
Kiadó Európa Könyvkiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelme 120 oldal
Méret 124 mm x 183 mm x 15 mm
Vonalkód 9789635045037

Nemtudás Milan Kundera
3.999 Ft
3.399 Ft
Kedvezmény: 600 Ft 15%
Menny.:db

Nemtudás Milan Kundera

3.999 Ft
3.399 Ft
Kedvezmény: 600 Ft 15%
Menny.:db

Nemtudás Milan Kundera

"Mikor a kommunizmus szedte a sátorfáját Európából", a párizsi repülőtéren összetalálkozik a cseh Irena és Josef. Az utóbbi húsz évet mindketten szülőföldjüktől távol töltötték, emigrációban. A most a negyvenes éveiben járó nő Franciaországban, az ötvenes éveit taposó férfi Dániában telepedett le, s hogy Csehország felszabadult az elnyomás alól, egykori hazájukba tartanak látogatóba. Szabadnak érzik magukat, ám a múlt árnyai, az otthon maradt családtagok, a rokonság, a barátok, a régi szerelmek, az újra felszakadt sebek, az emlékek mintha mégis gátat vetnének boldogságérzetüknek.

Hatalmas szakadék választja el őket az annak idején hátrahagyott szeretteiktől, ahogy évtizedekkel ezelőtti önmaguktól is. Az emlékezet pedig eleve csalóka játékot űz velük: Irenában újra elsöprő szenvedély ébred a férfi iránt, míg Josef még csak nem is emlékszik korábbi flörtölésükre.
A világban húsz évig bolyongó Odüsszeuszhoz hasonlóan a történelem által kettétépett életet élő főhőseink is nyugtalan várakozással néznek elébe vágyott hazatérésüknek.

Ám az ithakai trónra pályázó kérők helyett nekik végül saját magukkal kell megküzdeniük ebben a "nosztalgikus", de érzelgősségtől mentes regényben.

Várható szállítás: 2024. május 29.
Gyártó:
Elérhetőség: Szállítási idő 3-5 munkanap
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Milan Kundera

Milan Kundera (1929. április 1. - 2023. július 11.) 1993-tól már csak francia nyelven publikáló cseh regényíró, drámaíró, költő, esszéista.

Apja, Ludvík Kundera (1891–1971) híres zongorista, zenetudós volt. Milan Kundera az egyetem előtt kétkezi munkásként és dzsessz-zenészként dolgozott. A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott. Elsősorban a reneszánsz nagyjai, Boccaccio és Rabelais, a huszadik századi írók, gondolkodók közül pedig Musil, Gombrowicz, Broch, Kafka és Heidegger munkássága volt rá nagy hatással. Tagja volt a Literarni Noviny és a Listy című irodalmi folyóiratok szerkesztőségének. 1948-ban sok értelmiségihez hasonlóan lelkesen csatlakozott a kommunista párthoz, de miután tiltakozott a pártban kialakuló személyi kultusz ellen, 1950-ben kizárták. Miután 1952-ben diplomázott, a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián világirodalmat tanított. 1956-ban lépett be újra a pártba.

Irodalmi pályafutása költőként indult. Az ötvenes években megjelent három verseskötete meg is hozta számára az elismertséget. Első regénye, a Tréfa, melyben a sztálinizmus visszáságaival foglalkozott, 1965-ben látott napvilágot. A regény ifjú hőse, Ludvík Jahn tréfából egy képeslapot küld kedvesének, melyen többek közt Trockijt élteti. Csehszlovákia ortodox pártvezetése azonban nem ismerte a tréfát: Ludvikot kizárták a pártból, kirúgták az egyetemről, karrierje derékba tört. Regényével Kundera hatalmas botrányt kavart, és a párt tett is róla, hogy a Tréfa eltűnjön a könyvesboltok és a könyvtárak polcairól.

Kundera jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, így a bukás után ő sem kerülhette el hőse sorsát. Kizárták a pártból, elbocsátották állásából, és általában eltiltották a tanítástól. Természetesen nem is publikálhatott.

Második regénye, Az élet máshol van (1973) a publikációs tilalom miatt Párizsban jelent meg francia nyelvű kiadásban. Kundera művében a kelet-közép-európai társadalmakat elemzi. A regény főhősének életével és halálával Kundera egy szerencsétlen sorsú, hazugságban felnőtt generáció életét szimbolizálja.

1975-ben Franciaországba emigrált, ahol még a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. Ekkor látott napvilágot a még 1972-ben Csehszlovákiában írt Búcsúkeringő című regénye.1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt megfosztották cseh állampolgárságától. 1981 óta francia állampolgár. Feleségével, Vera Hrabankovával él Párizsban.

Leírás

Nemtudás (új kiadás) Milan Kundera
Kötési mód keménytábla
Kiadó Európa Könyvkiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelme 120 oldal
Méret 124 mm x 183 mm x 15 mm
Vonalkód 9789635045037

Vélemények

Erről a könyvről még nem érkezett vélemény.